رنگرزی جزو یکی از فرآیند هایی محسوب می شود که از هزاران سال قبل، یعنی از زمان های گذشته، برای رنگ دادن به الیاف و پارچه ها، از آن ها استفاده می کردند. فرآیند رنگرزی پارچه در صنعت، فرآیندی است که در آن رنگ ها و مواد و سایه های گوناگون به پارچه ها اعمال می شوند و منسوجات از این طریق رنگ می گیرند. بر اساس پارچه یا الیافی که رنگرزی می شود و هم چنین مواد مختلف رنگ زا و روش های گوناگون آن، رنگرزی هم مانند فرآیند های دیگری از جمله آنتی استاتیک پارچه ها و… انواع گوناگونی دارند. در این مقاله از سایت مهراب اکسیر می خواهیم فرآیند رنگ دهی به الیاف را بررسی کنیم.
رنگرزی پارچه در صنعت امروزه جزو مهم ترین کار ها در صنعت نساجی است. به طور کلی ترکیب مواد رنگی و رنگ دهنده ها با وسایل و تجهیزات به خصوص و متریال شیمیایی و متصل کردن آن ها به تار و پود و الیاف پارچه ها برای رنگ گرفتن، رنگرزی نام دارد. به عبارت دیگر زمانی که در یک درجه حرارت مشخص، مواد رنگ زا درون تار و پود های الیاف پارچه قرار داده می شوند. عمل رنگرزی می باشد. البته موادی که برای رنگرزی استفاده می شوند و همچنین ماشین آلات و تجهیزات گوناگون هستند و در روش های سنتی و صنعتی با هم متفاوت هستند.
رنگرزی پارچه در صنعت یعنی چه؟
رنگرزی پارچه در صنعت، شرایط به خصوص و مهمی دارد. که این شرایط لازمه ی انجام فرآیند رنگرزی می باشد.
رنگرزی پارچه در صنعت، فرآیند زمان بری می باشد و دشواری های خودش را هم دارد. اما به عنوان یکی از با اهمیت ترنی مراحل تولید پارچه و منسوجات به شمار می رود. این فرآیند در شکل ظاهری پارچه ها و تنوع آنها بسیار تاثیرگذار است. در حالت کلی رنگرزی به دو روش انجام می شود. یکی روش سنتی و دیکری روش صنعتی .
رنگرزی پارچه در صنعت به چند روش صورت می گیرد؟
رنگرزی به روش سنتی کم کم در حال انقراض است. چرا که رنگ دهی گارچه به این روش بسیار زمان بر بوده و دشوار است. در این سبک از رنگرزی پارچه، رن گهای طبیعی مورد به همین دلیل در برابر نور، حرارت، شست و شو و ساسسده شدن مقاوم هستند. برای رنگ کردن پارچه ها و الیاف به روش سنتی از پوست انار، پوست گردو، روناس، برگ مو، زعفران و…. استفاده می شود. هم چنین موادی مثا خاک سرخ، زاج و… که طبعی هستند نیز در این روش کاربرد دارند.
امرزوه به دلیل این که رنگرزی پارچه ها و الیاف به تعداد تیراژ بسیار زیادی انجام می شود، روش های سنتی به خاطر زمان بر بودن به صرفه و مناسب نیستند. از این رو برای رنگ آمیزی پارچه ها از ماشین آلات و ابزار های پیشرفته و مواد شیمیای استفاده می شود. در رنگرزی پارچه به روش صنعتی از ماشین آلاتی همچون جت و استتر با موادی مانند رنگ های قلیایی و اسیدی برای رنگ گرفتن الیاف استفاده می کنند. رنگرزی به روش صنعتی دارای تنوع رنگی فراوانی می باشد.
برای رنگرزی پارچه در صنعت، باید گام ها و مراحلی طی شود تا الیافی که از پنبه یا سلولوز تشکیل شده اند، رنگ های گوناگون را به خود بپذیرند. در ابتدا پرز و آهار را از الیاف و پارچه جدا می کنند. سپس پارچه ها را سفید کرده و اصطلاحا مرسیزه می کنند. در مر حله بعد فرآیند رنگرزی داخل دستگاه شروع می شود و این مرحله به همراه مواد شیشمیایی برای افزایش کیفیت رنگ و دوام آن صورت می گیرد. سپس حرارت را تثبیت کرده و پارچه ها را از دستگاه خارج می نمایند.
در رنگرزی پارچه، چه مراحلی طی می شود؟
رنگرزی پارچه در صنعت، جزو فرآیند های بسیار مهم در نساجی به شمار می آید. چرا که عملا الیاف و پارچه بدون رنگ، زیبایی و جذابیت خاصی ندارند. . بر اساس پارچه یا الیافی که رنگرزی می شود و هم چنین مواد مختلف رنگ زا و روش های گوناگون آن، رنگرزی هم مانند فرآیند های دیگری از جمله آنتی استاتیک پارچه ها و… انواع گوناگونی دارند. با این حال امروزه رنگرزی به روش صنعتی صورت می گیرد و روش های سنتی در حال فراموشی هستند.