مواد اولیه در واقع عبارتی است که به مواد طبیعی می گویند که در صنایع گوناگون توسط انسان و برای تهیه محصولات و مواد مختلف دیگر استفاده می شود. در واقع این مواد خام هستند و به عنوان پایه در جهت فرآوری کردن محصولات جدیدتر به کار برده می شوند. مواد اولیه شیمیایی در صنایع شیمیایی مثل نساجی پارچه برای رنگرزی الیاف یا تهیه نرم کن سیلیکونی ، یا در صنایع کشاورزی و… مبنای ساخت و تولید محصولات می باشند. بنابراین مواد که بدون هیچ تغییر یا پردازشی در حالت طبیعی و بدون فرآوری از محیط زیست به دست می آیند. مواد اولیه و خام هستند.
ترکیبات شیمیایی در صنایع مختلف مصرف می شوند. این ترکیبات که دنیای وسیعی دارند و بسیار متنوع هستند. همان مواد اولیه شیمیایی در صنعت می باشند. هر کدام از این مواد و ترکیبات شیمیایی با مقادیر و اندازه های مختلف برای تولید محصولات در همه ی صنایع به عنوان ماده اولیه یا افزودنی مورد استفاده قرار گیرند. این مواد اولیه ساختار های مولکولی متفاوتی دارند. هم چنین هر کدام از این ترکیبات، خواص فیزیکی و شیمیایی خاص و منحصر به فرد خود را دارند. از این رو این مواد و ترکیبات شیمیایی به دلیل معیار های مختلف، در طبقه بندی های متفاوتی تقسیم بندی می شوند.
مواد اولیه در صنعت چیست؟
همان طور که گفتیم، مواد اولیه با توجه به معیارهای گوناگون، طبقه بندی می شوند. که این موارد، اهمیت فراوانی در تقسیم بندی مواد اولیه دارند.
مواد اولیه صنعتی در حالت کلی به دو دسته تقسیم می شوند. هر یک از این دو ترکیب، ویژگی ها و تعریف خاص خود را دارند.
مواد شیمیایی چند نوع هستند؟
ترکیبات شیمیایی که در ساختار خود، اتم هیدروژن، کربن و اکسیژن دارند. مواد شیمیایی آلی هستند. متداول ترین ترکیبات شیمیایی، هیدروکربن ها هستند. از این مواد شیمیایی برای از بین بردن آفت ها و حشرات استفاده می شود.
ترکیبات شیمیایی معدنی به موادی گفته می شود که ساختار مولکولی آن ها از عناصر موجود در پوسته زمین تشکیل شده است. ساختار مواد شیمیایی معدنی، ساده تر از ساختار مولکولی مواد شیمیایی آلی می باشد. برای مثال، گاز نیتروژن، فلزات کمیاب و… نمونه هایی از این مواد معدنی هستند. خواص فیزیکی و شیمیایی آن ها نیز متفاوت است.
ترکیبات شیمیایی صنعتی که امروزه مصرف زیادی در صنایع دارند. فراوان هستند. که برخی از این ترکیبات نسبت به سایرین پر مصرف تر و پر کاربرد تر هستند.
پرمصرف ترین مواد شیمیایی درصنعت چیست؟
مواد اولیه ای که در تهیه کود شیمیایی هم کاربرد دارد در دسته پر کاربرد ترین مواد اولیه شیمیایی به حساب می آید. اسید سولفوریک است. سولفوریک اسید با فرمول شیمیایی H2SO4 در تولید مواد شوینده و ضد عفونی کننده، باتری های سرب- اسید خودروها، رنگرزی پارچه در نساجی، و صنایع مربوط به دارو و داروسازی، کاربرد های فراوان دارد
نیتروژن یک گاز خنثی می باشد که قابلیت کاهش حساسیت پذیری مواد در برابر اکسیژن را دارد. از این رو به عنوان یک گاز و یکی از مواد اولیه شیمیایی پر مصرف در صنعت مورد نیاز است. از جمله کاربرد های نیتروژن می توان به صنعت ساخت فلزات مانند فولاد، خنک کردن راکتور ها در زمان واکنش های شیمیایی و تولید مصالح ساختمانی مثل بتن، اشاره کرد.
یکی دیگر از مواد اولیه شیمیایی صنعتی، گاز کلر CL 2 می باشد. کاربرد های فراوانی از جمله، تولید پلاستیک، دارو، رنگ و سایر محصولات مصرفی، برای تصفیه آب، تولید حشره کش، از بین بردن باکتری ها در استخر و… .
مواد اولیه شیمیایی، ترکیباتی هستند که بدون تغییر و ترکیب در تهیه محصولات مختلف در صنایع گوناگون استفاده می شوند. این مواد به دو دسته مواد شیمیایی آلی و مواد شیمیایی معدنی، تقسیم بندی میشوند. مواد آلی شامل ترکیباتی هستند که دارای اکسیژن، هیدروژن و کربن باشند. مواد معدنی هم ساختار مولکولی شان از عناصر موجود در پوسته زمین است. ترکیباتی مانند اسید سولفوریک، گاز نیتروژن، کلر، آمونیاک، اتیلن و… جزو پرمصرف ترین مواد شیمیایی صنعتی به شمار می آیند.
عبارتی است که به مواد طبیعی می گویند که در صنایع گوناگون توسط انسان و برای تهیه محصولات و مواد مختلف دیگر استفاده می شود.
این مواد به دو دسته مواد شیمیایی آلی و مواد شیمیایی معدنی، تقسیم بندی میشوند. مواد آلی شامل ترکیباتی هستند که دارای اکسیژن، هیدروژن و کربن باشند. مواد معدنی هم ساختار مولکولی شان از عناصر موجود در پوسته زمین است.
ترکیباتی مانند اسید سولفوریک، گاز نیتروژن، کلر، آمونیاک، اتیلن و… جزو پرمصرف ترین مواد شیمیایی صنعتی به شمار می آیند.